Ředitelkou Opery ND bude Hroncová, uměleckým šéfem Kofroň

Nastupující ředitel Národního divadla Jan Burian jmenuje od 1. srpna do funkce ředitelky Opery Národního divadla (ND) a Státní opery divadelní manažerku Silvii Hroncovou. Uměleckým ředitelem obou operních souborů se od nové sezony stane Petr Kofroň. Vedení Opery ND rozšíří hudební ředitelé - Robert Jindra pro soubor Opery ND a Martin Leginus pro soubor Státní opery. ČTK o tom za ND informoval Tomáš Staněk.

"Jsem rád, že se mi podařilo sestavit tým složený ze tří uznávaných dirigentů a zkušené divadelní manažerky," uvedl Burian, který také nastupuje do čela ND od 1. srpna. "Pokorně se vracíme k realitě. Soubory Státní opery i Opery Národního divadla budou mít svého vlastního hudebního šéfa a samostatný orchestr i sbor. Spojovat je bude jednotné manažerské vedení, dramaturgie a společný zájem o vysokou kvalitu každého představení," dodal.
 
Vedením Opery ND je do 31. července pověřena vedoucí odboru ekonomiky a administrativy technicko-provozní sekce ND Dagmar Dominová. Předchozí umělecký šéf Opery ND Rok Rappl vystupující pod uměleckým jménem Rocc byl k 3. dubnu odvolán z funkce. O odvolání ho po dohodě s budoucím ředitelem ND Burianem informoval Václav Pelouch, dočasně pověřený funkce ředitele ND.
 
Hroncová je členkou řady profesních organizací na Slovensku a v Čechách. Byla ředitelkou Divadelního ústavu v Bratislavě. Angažovala se v dokončení a otevření nové budovy Slovenského národního divadla. Byla jednou ze spoluautorů projektu Strategie spuštění a provozování nové budovy Slovenského národního divadla na Ministerstvu kultury Slovenské republiky. V letech 2006 až 2009 byla generální ředitelkou Slovenského národního divadla.
 
Skladatel a dirigent Petr Kofroň studovat skladbu na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. Učil teoretické předměty na Pedagogické fakultě University Karlovy v Praze. Od roku 1989 do roku 1996 byl na volné noze. Od října 1996 do června 2004 se stal šéfem plzeňské opery, od sezóny 2011/2012 šéfem orchestru opery DJKT Plzeň. V roce 1983 založil Agon Orchestra s cílem představovat soudobé hudební trendy.
 
Nové vedení představí zaměstnancům svou vizi na neveřejném úvodním setkání k zahájení divadelní sezony 2013/2014, které se uskuteční 26. srpna v hledišti Národního divadla v Praze.
 
Kontroverzní sloučení souborů Národního divadla a Státní opery se uskutečnilo 1. ledna loňského roku. Odborové organizace SOP sloučení souborů od začátku odmítaly. Toto stanovisko podpořil i Senát. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo přes 18.000 lidí.
 
zdroj: ČTK

Sloupek