PwC: Lístek do kina letos podraží na 116 Kč, příští rok na 118 Kč

Vstupenka do kina letos podraží zhruba o procento na průměrných 116 korun. V příštím roce má růst pokračovat na přibližně 118 korun. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) pod názvem Global Entertainment & Media Outlook. V souvislosti s tím se mají zvyšovat také tržby českých kin, a to v průměru o 3,1 procenta ročně v příštích pěti letech.  

Očekávané ekonomické oživení umožní kinům zvýšit cenu vstupného v následujících letech o něco více než letos či v předchozím období. "Loni stálo za zvýšením cen lístků do kina vyšší DPH. Samotní provozovatelé kin se zdražovat příliš neodvažují. Někteří dokonce přistupují k různým marketingovým či slevovým akcím na podporu návštěvnosti, které opět zesílí během letních měsíců, kdy bývá návštěvnost tradičně menší," uvedla Olga Řehořková, specialistka na zábavní průmysl a média ze společnosti PwC ČR.
 
Až do roku 2016 by podle odhadů PwC zdražení vstupného nemělo přesáhnout ani v jednom roce tři procenta. "Výraznější cenové nárůsty tak uvidíme jen tam, kde přicházejí s opravdovými novinkami, jako jsou například 4D kina, která přinášejí divákovi nový rozměr zážitku," dodala Řehořková.
 
Podle studie PwC se i nadále budou rozevírat nůžky mezi lokálními kiny, kde dnes stačí na jeden lístek padesátikoruna, a nejmodernějšími multiplexy, kde za nejnovější 4D představení zaplatí divák přes 300 korun. Lidé navíc podle expertů mají obavy z dalšího vývoje ekonomiky, šetří a za zábavu tolik neutrácí. "Přestože kina investují do nových technologií a přinášejí divákům nové služby, výrazněji zvedají ceny jen ta, která přinášejí opravdu převratné technologie," uvádí studie PwC, podle níž v roce 2017 bude stát průměrné vstupné v Česku přibližně 127 korun.
 
Vedle biografů lze výrazný nárůst očekávat u takzvaných on-line půjčoven filmů. Podle odhadu PwC by se měl tento trh letos v České republice zdvojnásobit a podobné tempo růstu by mělo pokračovat i v příštím roce, kdy má tento trh překonat hranici 100 milionů korun. Svou velikostí by se tak virtuální půjčovny měly vyrovnat těm fyzickým a v následujících letech je překonat.
 
"Tržby tradičních půjčoven DVD a VHS budou v následujících letech pomalu klesat. Divákovi stačí pro sledování filmu jakýkoli počítač či smartphone. Nepotřebuje mít film na disku, ani půjčený, ani koupený. Proto očekáváme i pokles prodejů," poznamenala Řehořková. Před filmovými studii tak podle ní stojí stále těžší úkol, jak přimět diváky, aby filmy brali z legálních zdrojů a platili za ně.
 
zdroj: ČTK

Sloupek