Bouřlivák Pete Doherty předvedl v Praze komorní show

Britský kontroverzní muzikant Pete Doherty předvedl dnes večer na svém koncertě v pražském Paláci Akropolis komorní show. Hudebník, který je proslulý svým divokým životním stylem, vystoupil v Česku poprvé.

V roli předskokana se představil britský kytarista Alan Wass doprovázený mladou houslistkou. Doherty se na pódiu objevil krátce před devátou hodinou večer a koncert zahájil starší skladbou Music When the Lights Go Out od své bývalé skupiny The Libertines. Před zaplněnou Akropolí pokračoval písněmi Can´t Stand Me Now, Last of the English Roses nebo For Lovers. Během koncertu se s jedním z fanoušků na chvíli podělil o svoji kytaru, jiná fanynka ho zase obdarovala kalhotkami s britskou vlajkou. Pověst "neřízené střely" potvrdil Doherty v závěru svého vystoupení, kdy po skladbě Albion odhodil do publika nejprve kytaru, pak mikrofon a vzápětí se mezi bavící se diváky vrhl sám a řádně je zkropil nápoji, které měl na pódiu.
 
Doherty měl původně v Česku poprvé vystoupit již loni na 18. ročníku festivalu Rock for People ve Festivalparku v Hradci Králové. Krátce před akcí však nečekaně odcestoval do Thajska na detox a odvykací kůru a zrušil všechny své koncerty.
 
Z drogové závislosti se zpěvák v minulosti pokoušel vyléčit mnohokrát. V roce 2003 po propuštění z vězení opustil léčení v Thajsku po třech dnech. V roce 2006 mu byla nařízena léčba na klinice Southgate v Londýně. O rok později se na šest týdnů zapsal na kliniku Clouds House ve Wiltshire, ale v zařízení nevydržel. Jeho užívání drog, zatčení a procesy u soudu jsou často líčeny v bulvárním tisku. Tam byl také rozebírán bouřlivý vztah s jeho bývalou snoubenkou, modelkou Kate Mossovou, která byla v roce 2005 donucena k veřejné omluvě kvůli fotkám, na kterých je zachycena s Dohertym, jak šňupe kokain v nahrávacím studiu.
 
Čtyřiatřicetiletý Doherty stál v roce 1997 spolu se svým kolegou Carlem Baratem u zrodu indierockové skupiny The Libertines, se kterou vydal dvě ceněná alba. Kapela se rozpadla v roce 2004 a Doherty založil vlastní skupinu Babyshambles. Svoje první sólové album Grace/Wastelands vydal Doherty v roce 2009, loni debutoval na filmovém plátně v hlavní roli snímku podle autobiografického románu Alfreda Musseta Zpověď dítěte svého věku.
 
zdroj: ČTK

Sloupek