Velvyslanec Spojených států mexických v České republice oficiálně zahájil Festival mexické kuchyně

8. září byl otevřen Festival mexické kuchyně v hotelu Hilton Prague. Festival zahájil velvyslanec Spojených států mexických v České republice, pan José Luis Bernal Rodriguez společně s významným hostem, panem Jiřím Havlíkem, velvyslancem České republiky ve Spojených státech mexických a generálním ředitelem hotelů Hilton v Praze, panem Michaelem Speckingem.

8. září byl otevřen Festival mexické kuchyně  v hotelu Hilton Prague. Festival zahájil velvyslanec Spojených států mexických v České republice, pan José Luis Bernal Rodriguez společně s významným hostem, panem Jiřím Havlíkem, velvyslancem České republiky ve Spojených státech mexických a generálním ředitelem hotelů Hilton v Praze, panem Michaelem Speckingem. Festival se koná v Café Bistro hotelu Hilton Prague do 19. září. Tradiční mexické pokrmy připravuje hostující šéfkuchař Carlos Ozuna Recinos z hotelu Hilton Cancun Golf & Spa Resort. 

Během festivalu budou mít hosté příležitost nejen ochutnat tradiční mexickou kuchyni, ale i obdivovat mexické umělecké kousky a fotografie ze soukromé kolekce a poslechnout si živou mexickou hudbu.

Festival je otevřený pro veřejnost denně od 12 do 15 hodin a od 18 do 22 hodin.
Za 990 Kč mohou hosté neomezeně konzumovat z rautových stolů tradiční mexické předkrmy, hlavní chody, přílohy a dezerty. V ceně jsou zahrnuty i nápoje, a to uvítací přípitek v podobě skleničky tequily El Jimador 100% agave Blanco, točené pivo, nealkoholické nápoje a vybrané vody.

Ukázka z menu, ingrediencí a použitých technik:
Předkrmy:
Ceviche yucateco - jukatánské ceviche
Empanadas de camarones - krevetové empanadas
Ceviche de langosta al aceite de cilantro - ceviche z humra s koriandrovou příchutí

Polévky:
Chipachole de mariscos - kořeněná mexická polévka s mořskými plody

Hlavní chody:
Tacos al pastor - tacos s vepřovým masem a axiote
Cordero en costra de 3 chiles en salsa de vino tinto al cilantro - jehněčí steak se třemi druhy papriček s omáčkou z červeného vína a koriandru
Caña de filete de res en salsa de tequila - hovězí svíčková s tequilovou omáčkou
Fajitas de camarones gratinadas - fajitas s gratinovanými krevetami
Cazuela de pulpo al ajillo - pečená chobotnička s česnekem

Dezerty:
Churros con chocolate y cajeta - čokoládové a karamelové churros
Mousse de cajeta al tequila reposado - karamelovo-tequilová pěna
Pastel de queso al cremoso de kaluha - kaluha cheesecake

Ukázka z menu, ingrediencí a použitých technik:
Tradiční guacamole
Avokádo, ahuacatle z antické aztéčštiny, pochází z údolí Atlixco ve státě Puebla. Je to jeden z mnoha pre-hispánských plodů vypěstovaných obyvateli střední Ameriky kvůli jeho výživným hodnotám. Kromě využití jako hlavní ingredience pro guacamole se avokádo používá na přípravu krémových polévek, zmrzlin, nanuků a dokonce i olejů a kosmetiky.

Molcajete – sýr z oblasti Oaxaca v omáčce ze zeleného rajčete a koriandru
Molcajete je kotlík nebo hmoždíř z vulkanického kamene sloužící k rozdrcení koření, semínek, chilli a bylinek. Po molcajete je pojmenovaný i pokrm, který je v něm připraven či servírován, jako například rozpuštěný sýr nebo guacamole.

Chilpachole – hustý vývar z mořských plodů s esencemi guajillo chilli
Chilpachole pochází z Tuxtla, stát Chiapas nebo z Catemaco, stát Veracruz. Je to typická snídaňová polévka po noční oslavě plné tequily a piva, je to ale také výborná polévka k večeři. Vývar je připraven s typickým chilli, které se nazývá marisol, pokud je čerstvé a guajillo, když je usušené. Guajillo chilli se často používá na přípravu ryb a mořských plodů.

Mole
Mole je první post-hispánský autentický mexický pokrm. Podle jedné legendy bylo vytvořeno první mole v klášteře v městě Puebla a bylo nabízeno jako pocta při návštěvě Juana de Palafox, arcibiskupa města Puebla. Slovo mole se vztahuje k omáčce, vytvořené rozdrcením chilli a přidáním tekutiny. Je mnoho variant mole, sladkých i kořeněných. Většina je připravena s usušeným chilli, semínky, čokoládou, oříšky a tortillou.  

www.hilton.com

Sloupek