Výstava snímků Václava Havla od reportérů ČTK bude v Řevnicích

Putovní výstava fotografií bývalého prezidenta Václava Havla, které pořídili reportéři České tiskové kanceláře (ČTK), se od 4. července zastaví v Řevnicích. Přehlídka bude prodejní a výtěžek z prodeje fotografií a ze vstupného podpoří činnost sdružení Náruč, které pomáhá psychicky a mentálně nemocným. Fotografie z let 1988 až 2011 budou vystavené v kavárně Modrý domeček a v budově základní umělecké školy.

Václav Havel fotografování údajně příliš rád neměl, přesto, nebo možná právě proto, byl díky svému charismatu a své bezprostřednosti osobností velmi fotogenickou. Smyslem této výstavy proto není přesně dokumentovat všechny významné události spojené s jeho osobou, ale má být poctou výjimečnému člověku od lidí, kteří měli to štěstí a čest sledovat 23 let jeho pozoruhodný život hledáčkem fotoaparátu, říkají o výstavě autoři fotografií.
 
Zhruba sto snímků přináší svědectví o tom, jak se z dramatika a disidenta stal prezident republiky a poté z prezidenta opět umělec a občan. Nezachycuje jen Havlovy prezidentské počiny, ale spíš okamžiky kolem nich či chvíle soustředění, nebo naopak uvolnění po státnickém vypětí. Snímky 24 českých fotografů, kteří pracovali jako fotoreportéři agentury ČTK, nechávají diváka pohlédnout na scénu velké politiky i Havlova soukromí bez obvyklého patosu, s mírnou nadsázkou a vtipem. Autoři věří, že právě tak by se Václavu Havlovi výstava líbila.
 
Výstava nazvaná Prezident se už konala v Praze, v Londýně i u otevření nově přejmenovaného ruzyňského letiště, které nese Havlovo jméno. V Řevnicích bude přehlídka přístupná do 30. srpna.
 
zdroj: ČTK

Sloupek